Vendla Sandström vaskar i pansarvagn. Bild: Matias Risikko.

Pansarvagn slirade på universitetets gräsmatta och släppte rökbomber till toner av Sven-Ingvars. Sånt händer i Otnäs, konstaterade studerande.

En entré som heter duga. En pansarvagn kommer in med fart in på Teknologföreningens (TF) gård i Otnäs och kör över en toalettbytta och en soffa. Plysch och porslin flyger all världens vägar. Ut ur den österrikiska Saurer-pansarvagnens lucka tittar kvällens huvudgäst ut, den nyvalda kuratorn Vendla Sandström. Pansarvagnens pipa siktar högt och ger eld med två jädrans färggranna smällar. Regn av konfetti får teknologerna att jubla och Teknologorkestern Humpsvakar tar över med pompa och ståt. Snart blir det nationsmöte.

– Det där var riktigt roligt. På vägen hit släppte vi rökbomber genom Otnäs och spelade Sven-Ingvars låt Sommar och sol. Men de flesta förbipasserade ryckte bara på axlarna och tänkte: ”Nåja, vi är ju ändå i Otnäs”, säger Vendla Sandström.

Teknologföreningen, den svenskspråkiga nationen vid Aalto-universitetet, har förutom att spränga publikens förväntningar genom himlataket även nått en ny milstolpe i sin egen historia. Det här är den första gången i nationens 146-åriga historia som en kvinna har blivit vald till kurator.

Vendla Sandström är tillbaka till TF

Vendla Sandström jobbar som Engagement Manager för McKinsey & Company och har tagit sin diplomingenjörsexamen vid Aalto-universitetet inom Systems and Operations Research. Hon har bland annat tidigare varit ekonomichef för TF, CEO och styrelseledamot för Täffä AB, som är TF:s cateringsföretag. Nu är hon tillbaka vid TF som kurator, vars roll är att vara hela nationens ordförande.

– Det är fint att vara tillbaka. Det är en så fin gemenskap här vid TF. Jag vill jobba för att nationen följer med tiden, utvecklas och testar nya gränser. Vi ska förnya råden och vi ska utveckla sociala stöd för de studerande som hamnar utanför och faller mellan stolarna. Vi ska även belöna dem som gör ett bra arbete samt upprätthålla kontakten med universitetet, där det skett en del förändringar. Viktigast för mig är att hjälpa till och ge mervärde för det sociala umgänget i nationen. Jag kommer att kunna ge tid för positionen, för det går att kombinera med mitt arbete, säger Sandström.

TF har som tradition att satsa på spektakulära kuratorsentréer.

Tidigare har kuratorn bland annat tagit sig till nationsmötet via linbana, inburen i en kista, fastspänd på taket av en bil, eller genom rök och magi uppenbarat sig i salen. I år har TF lagt in det tunga artilleriet i sitt överraskningsmoment för publiken och inte minst den helt ovetande Sandström.

– Aldrig tidigare har TF behövt ett tillstånd från polisen inför en kuratorsentré. Denna gång var det ett måste, konstaterar Victor Granlund, viceordförande för Teknologföreningen.

Om skribenten
Redaktör för Studentbladet.
Publicerad
april 19, 2018

Lämna ett svar