Alexandra Kuhlefelt och Mirjam Saarinen utanför det enda tysta rummet studerande har tillgång till vid Campusbiblioteket i Mejlans. Foto: Ebba Håkans.

Soundcheck för band och skrikande barn i det nyrenoverade biblioteket.

”Bibliotekets utrymmen förnyas till en mångsidig och flexibel inlärningsomgivning.” Så lät det inför renoveringen 2017, men slutresultatet blev något helt annat. Mångsidiga sittplatser med allt från hängmattor till arbetsstolar – ja – men desto mindre smidigt enligt Alexandra Kuhlefelt och Mirjam Saarinen, som båda studerar medicin vid Helsingfors universitet.

– Det är väldigt tydligt att man inte prioriterat studerande, säger Alexandra.

Efter renoveringen delar nämligen studerande biblioteket med Terkko Health Hub. Organisationen är, förutom en idéverkstad för hälsofrämjande entreprenörer, ett utrymme för evenemang arrangerade av vad de på sin hemsida kallar hälsoentusiaster. Dock har kombinationen av de entusiastiska hälsofrämjarna och biblioteksmiljön inte tagits emot med öppna famnar bland studerande.

– En gång när jag kom hit för att studera hade ett band som skulle uppträda på kvällens evenemang soundcheck, berättar Alexandra.

På grund av byggnadens tvåplanskonstruktion finns det inga väggar som skiljer aulan från biblioteket. Foto: Ebba Håkans.

Mirjam tar vid där Alexandra slutade och säger att Terkkos verksamhet går emot bibliotekets principer om lugn och ro. I byggnaden finns två våningar. På den nedre delen finns arbetsutrymmen och inglasade mötesrum för de betalande kunderna. Dessutom finns där ett café och plats för umgänge och evenemang. På andra våningen finns biblioteket – i direkt anslutning till resten av byggnaden.

– De här plattorna som man lagt upp är menade att ljudisolera men de funkar uppenbarligen inte tillräckligt bra, säger Mirjam.

Ljudisoleringen är begränsad till fritt stående mellanväggar på nedre våningen. Foto: Ebba Håkans.

När studerande klagat på oljudet har Terkko Health Hub varit förstående och caféet har erbjudit öronproppar. Både Mirjam och Alexandra småler när de berättar denna detalj. Till biblioteket kommer man inte för att studera med öronproppar.

”Luckily, the precious library was spared in the renovation and is now fully functioning on the second floor of Terkko.”

Utdrag ur koordinator Rashad Ismayilzadas årsberättelse på Terkko Health Hubs hemsida.  

Skrikande barn och en högljudd mixer

Alexandra Kuhlefelt och Mirjam Saarinen har många exempel på störande ljud som inte hör hemma i ett bibliotek. Bland annat ordnas här gymnastik för föräldrar och barn under dagtid och i caféet skramlar både smoothie- och kaffemaskinen. Det finns ljudisolerade rum, men endast ett är reserverat för dem som kommer hit för att studera.

– Alla våra kurser på medicinlinjen är obligatoriska så vi har inte tid att åka till andra bibliotek för att studera. Dessutom är alla våra böcker här, säger Alexandra.

Längs med nedre våningens väggar finns Terkko Health Hubs glasrum och man har även avgränsat arbetsytorna med rep. Mirjam och Alexandra är inte emot att dela biblioteket med entreprenörerna – det finns tillräckligt med stolar – men de är frustrerade över hur företaget tagit över byggnaden.

– Före renoveringen var det här ett bra bibliotek, säger Mirjam.

På skylten välkomnas endast ”betalande entreprenörer” till arbetsytorna som i dag står tomma. Foto: Ebba Håkans.

Det finns ingen chans att de alla skulle rymmas in i det tysta rummet. Där finns endast rum för tretton studerande. Utöver det rummet finns det även ett rum för grupparbete, men logistiskt går det inte ihop med att både logopeder, psykologer och medicinstuderande studerar här.

– Det är inte heller roligt att trängas i ett glasrum där man inte får äta eller göra några som slags ljud. Vi kräver inte total tystnad. Vi vill bara inte dela biblioteket med barnskrik och soundcheck, säger Alexandra.

Responsen efter renoveringen var inte positiv bland studerande. Många har varit besvikna enligt Alexandra och Mirjam, och de kan helt enkelt inte förstå hur man resonerade när två så helt olika verksamheter slogs samman. Bibliotek och högljudda evenemang hör inte hemma i samma byggnad.

Ämnesförening önskar dialog

Medicinarklubben Thorax har vid flera tillfällen kontaktat Terkko Health Hub gällande ljudnivån i biblioteket – men hittills har inget hänt. Thorax ordförande Fredrik Ahlström säger att de haft ett fruktbart samarbete med företaget i alla frågor, förutom när det kommer till akustiken.

– Terkko har bidragit med många bra lösningar för biblioteket men det största problemet är ännu olöst – den akustiska miljön, säger han.

Enligt Fredrik borde programmet justeras enligt vilka utrymmen företaget verkar i. Dessutom kunde man enligt honom undvika ljudförstärkare i ett bibliotek med en så öppen planlösning. Tidigare i år sade ledningen till Thorax att en akustiker skulle besöka biblioteket för att utreda möjliga lösningar. Terkko har även samlat in respons från studerande, vilken Fredrik vet att mest handlat om klagomål gällande ljudnivån, men trots ansträngningar till en dialog så har studerande svårt att koncentrera sig i bibliotekets utrymmen. Lösningarna lyser med sin frånvaro.

– Jag förstår att byggnaden innebär utmaningar men först och främst borde biblioteket fungera som en lugn inlärningsmiljö, säger Fredrik.

 

Betalande entreprenörer vs studerande – eller en byggnad där alla ska leva i symbios?

”Byggnaden är en akustisk mardröm”

En stenbumling där ljudet studsar. Så beskriver Terkko HealthHubs koordinator Kiira Grönroos byggnaden där de vill samexistera med studerande. Tillsammans med en annan av organisationens koordinatorer, Rashad Ismayilzadas, sätter vi oss ner i ett av deras mötesrum.

Det var för sex år sedan som Helsingfors universitet började planera att ”möblera om” vid campusbiblioteket i Mejlans. Man åkte till Boston för inspiration om studieutrymmen där uppstartsföretag och studerande samexisterar. Tanken var att ge nya företag chansen att närma sig studerande och vice versa. Ett par år passerade och så kopplades Helsinki Think Company in i processen, varpå de värvade Terkko Health Hubs team att förverkliga deras vision. De är en ideell organisation som styrs av Helsingfors Universitetssjukhus, HiLIFE och fakulteten för medicin vid Helsingfors universitet.

Rashad och Kiira är även de studerande och kan förstå frustrationen som uppstår när energiska uppstartsföretag integreras – varpå bibliotekets identitet utvecklas. Kiira menar att det i Mejlans även uppstod en sorters kulturkrock.

– Medicin karaktäriseras av traditionella undervisningssätt med böcker och anteckningsblock, medan energiska mötesplatser är a och o för ett uppstartsföretag. Med renoveringen ville man möta den medicinska marknadens framtid och skapa en öppen kanal till studerande.

Eftersom deras team blev anlitade att förverkliga en färdigt planerad process hade de inget att säga till om vid renoveringen, men säger nu till Studentbladet att alla inblandade partner är medvetna om den utmanande akustiken. Rashad och Kiira vill även understryka att de inte är fientliga inställda mot utomstående. I stället vill de att Terkko Health Hub och studerande ska kunna samexistera genom ett aktivt utbyte av kunskaper och idéer.

– För tillfället kan man inte göra så mycket åt oljudet i den här akustiska mardrömmen, så i stället har vi börjat schemalägga evenemang enligt ljudnivå.

De erkänner att kommunikationen mellan Terkko och studerande kunde ha fungerat bättre. Organisationen är ännu i startgroparna och lär sig av sina misstag, men de försäkrar att de hört –  och reagerat – på responsen från studerande. Förändringar är på kommande, om så i sakta mak.

– Med så pass etablerade institutioner som ledare sker förändringar alltid lite trögt, men i december när besökarna är färre ska stället igen möbleras om för en smidigare och mera dämpad arbetsmiljö, lovar Rashad och Kiira.

”The goal of Terkko Health Hub is to foster health and life-sciences entrepreneurship ecosystem.”

Utdrag ur koordinator Rashad Ismayilzadas årsberättelse.

Om skribenten
Studentbladets chefredaktör
Publicerad
oktober 11, 2018

Lämna ett svar