Kajsahuset har drabbats av en stöldvåg. Till och med 10 studerande per dag blir av med sina ägodelar. Bild: Rafael Donner.

Säkerhetschefen för Helsingfors universitets bibliotek ser mycket allvarligt på stölderna och ber att studerande verkligen håller i sina väskor och plånböcker.

– Tjuvarna är mycket professionella och slår varje dag till i biblioteket i Kajsahuset. Nu de senaste dagarna har 5-10 personer om dagen blivit av med sina ägodelar. Tjuvarna tar bärbara datorer, väskor, plånböcker och mobiler. Jag önskar att studerande inte ens för en sekund lämnar sina saker obemärkta, säger Mikko Savela, säkerhetschef på biblioteket som ägs av Helsingfors universitet.

Savela har inte varit med om något liknande. Personalen har varit i kontakt med polisen som följer med läget. Polisen i Helsingfors bekräftar att de arbetar med att hitta tjuvarna. Biblioteket har höjt sin säkerhetsnivå.

– Tjuvarna är snabba. De flesta som blir av med sina väskor och mobiler märker inte av att de blivit bestulna. Tjuvarna sveper förbi obemärkta, säger Savela.

 

Det spelar ingen roll när på dagen du besöker Kajsahuset eller var du befinner dig.

– Ja de kan slå till när som helst. Det vi vet är att det sker systematiskt. Dessa tjuvar är professionella. Det handlar om tjuvar som inte skulle lägga av med sina stölder om de skulle bli fast. Det har vi märkt, säger Savela.

Bibliotekspersonalen vid Helsingfors universitet uppmanar besökare att vara extra uppmärksamma om var de har sina saker. De uppmanar sina besökare att absolut inte lämna någonting utan uppsikt eller i jackfickan, skriver de på sin hemsida.

Biblioteket har haft problem med tjuvar tidigare men då har det enligt Mikko Savela bara rört sig om enskilda fall nu som då.

– Den här situation är ofattbar. Vi önskar att kunderna tar det här på allvar. Det är också en svår situation för oss, vi kan inte stänga dörrarna till vårt bibliotek. Biblioteket är en offentlig plats dit alla ska ha rätten att komma, säger Savela.

 

Vad ska man göra för att förebygga att bli bestulen?

  • Lämna aldrig dina ägodelar utan uppsikt
  • Vira väskans axelband runt stolsbenet eller din fot, så att du märker om någon försöker ta den
  • Var uppmärksam, berätta för bibliotekspersonalen om du ser något misstänkt

Om du faller offer för stöld

  • Meddela personalen och turvallisuusvalvomo@helsinki.fi
  • Beskriv noggrant 1) tid och plats 2) dina kännetecken (kläder eller liknande) för att underlätta kontroll av säkerhetskamerorna 3) det som stulits
  • Gör en brottsanmälan till polisen
Om skribenten
Redaktör för Studentbladet.
Publicerad
februari 1, 2018

Lämna ett svar