Vid årsskiftet kan studentbostäderna bli allt mindre efter att miljöministeriet tillåter studentbostäder på 16 kvadratmeter, förutsatt att det också finns gemensamma utrymmen.

Vanligtvis måste bostäder vara minst 20 kvadratmeter stora, men Miljöministeriet gör ett undantag när det gäller studentbostäder. Studenterna ska ha minst 16 kvadratmeter personligt utrymme, men då krävs också gemensamma utrymmen.

Bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen hoppas att det här ska leda till innovativa lösningar som kan lindra bristen på studentbostäder.

Enligt ministeriet har Sverige motsvarande praxis.

Pekka Lukkarinen, överarkitekt vid Miljöministeriet, säger att de nya förordningarna inte ändrar på så mycket, utan snarare förtydligas bestämmelserna.

Studerande görs till ett undantag, varför kan man inte ha samma bestämmelser för alla?

–Bostadsinvesterarna vill gärna ha små bostäder eftersom de är de mest efterfrågade på hyresmarknaden. Men vi strävar efter att finländarna ska få större boendeytor, för att nå upp till samma nivå som i de andra nordiska länderna. Därför gör vi endast ett undantag om små bostäder för studerande, säger Lukkarinen.

 

Om skribenten
Erik Sandström är journalist och Studentbladets f.d. chefredaktör.
Publicerad
december 21, 2017

Kommentera