Frihetspartiets ledare Geert Wilders vill stänga Nederländernas gränser och föra landet ut ur EU. Foto: Sofia Strömgård.

Många européer förknippar Nederländerna med ett tolerant förhållningssätt till en rad samhälleliga frågor, och ser det därför som oväntat att det populistiska och islamofobiska Frihetspartiet förväntas sopa banan i parlamentsvalet den 15 mars. Men är Nederländerna ett så liberalt land som många verkar tro? Nej, säger statsvetare André Krouwel.

Nederländerna har varit en föregångare gällande homosexuellas rättigheter och legalisering av ett begränsat cannabisbruk, prostitution och aktiv dödshjälp. Och visst skiljer sig landet från resten av Europa på några punkter, men det är allt, säger André Krouwel vid det Fria universitetet i Amsterdam

– Vi är inte ett speciellt liberalt land överhuvudtaget, jag skulle säga att Nederländerna är ett ganska normalt land. Här finns människor som oroar sig över invandring och som är rädda för det nya och det okända.

Även om Amsterdam är en liberal stad, betyder det inte att landet i sig är liberalt. Det finns människor som har relativt rasistiska åsikter och landsbygden i Nederländerna påminner mycket om den brittiska, franska och tyska landsbygden, säger Krouwel.

Wilders vill förbjuda koranen

Mannen som skapat rubriker flertalet gånger under det senaste året heter Geert Wilders, ledare för Frihetspartiet PPV.

Geert Wilders har kallat marockaner för avskum, lovat stänga alla moskéer, förbjuda koranen och stoppa all invandring från muslimska länder. Han har jämfört islam med nazism och kallat koranen en handbok för terrorister. Wilders vill även gå ur EU och stänga Nederländernas gränser.

– Om ni vill återfå ert land och göra det till ert hem igen så kan ni bara rösta på ett parti, har Wilders uttryckt sig under ett presstillfälle.

Frihetspartiet har länge haft en knapp ledning i opinionsmätningarna, följd av regeringspartiet, det liberala VVD med premiärminister Mark Rutte.

Många européer förknippar Nederländerna med tolerans, men enligt statsvetare André Krouwel är landet inte särskilt liberalt. Amsterdam är ett undantag. Foto: Sofia Strömgård.

Statsvetare André Krouwel tror inte att Geert Wilders och PPV kommer att få en större väljarstöd än 15 procent. Wilders kommer sannolikt heller inte att dra till sig fler väljare.

– Det är inte frågan om en trend utan om ett ganska så stabilt fenomen inom den nederländska politiken. Jag tror inte att han kommer att få mer röster än i valet 2010.

Enligt Krouwel har PPV stöd i främst två olika grupper. En hel del äldre väljare känner sej väldigt besvikna och frustrerade på etablissemanget.

– De känner sej inte längre respekterade av de andra partierna och de är oroliga över sin inkomst, säkerhet och hälsovård och säker beskydd i Wilders teorier. De känner också att immigranter utnyttjar landet och dess välfärd.

”Det är inte frågan om en trend utan om ett ganska så stabilt fenomen inom den nederländska politiken.”

Många unga väljare stödjer i sin tur Wilders med anledning av arbetsmarknadssituationen. Konkurrensen om jobben är hård och en del unga känner att utländska arbetstagare knycker arbetsplatser framför ögonen på dem, fastän ungdomsarbetslösheten ligger på ungefär 12 procent. Det är en av de lägsta siffrorna i hela EU.

– Många nederländare är arga på systemet, och det är en varierande grupp människor som stödjer Wilders.

Krouwel beskriver stödet för Wilders som en sinnesstämning bland väljare: en stark känsla av osäkerhet, och samma fenomen som man kan se i bland annat i Storbritannien, Frankrike och Italien.

Studerande vill tillhöra EU

Ett parti som gått fram starkt i opinionen är det socialliberala och progressiva partiet D66, som ser ut att bli trea i valet. Partiet lockar en hel del studerande, och en av dem är Anne Oude Lenferink, 21 år. Hon studerar internationell ekonomi och företagsledning i staden Enschede i östra delen av Nederländerna, men för tillfället tar hon kurser i sitt biämne i Amsterdam.

Anne Oude Lenferink tänker rösta liberalt på partiet D66, liksom många andra studerande. Bild: Sofia Strömgård.

– Jag tycker att det är viktigt att politikerna investerar i framtiden och satsar på utbildning och hälsovård, och därför väljer jag att rösta på D66.

En viktigt fråga för Lenferink är EU-medlemskapet, som hon värderar högt.

– D66 hör till de få partier som fortfarande vill tillhöra unionen. Nederländerna skulle inte klara sig utan EU, speciellt inte vår ekonomi. Den fria rörligheten är också viktig, varför skulle vi stänga våra gränser?

Men Lenferink förstår också att människor kan sympatisera med PPV. I hennes hemstad Enschede, en betydligt mindre stad än Amsterdam, finns människor som bott på landsbygden i hela sitt liv. De har bara kommit i kontakt med människor från andra länder och kulturer via media, och då i form av nyhetsrapportering.

– De har hört på nyheterna att en utlänning begått ett brott. De har fördomar och är rädda för människor från främmande länder.

Själv är hon oroad över att klyftorna mellan folket ska öka ännu mer.

Utrecht. Foto: Sofia Strömgård.

I Amsterdam möts människor med olika slags ursprung och det är vardagsmat att höra åtminstone 10 olika språk när man promenerar på stan, vilket betyder att man ofta kommer i kontakt med olika slags människor och tar del av nya kulturer.

– Wilders är väldigt övertygande i sina tal. Han säger exakt det som människor vill tro, att utländska människor tar ifrån oss vårt lands välstånd. Han utnyttjar folkets rädsla och osäkerhet.

Anne Oude Lenferink säger att hon upplevt att människor med lägre utbildning har svårare att ta till sig nyheter och att de gärna tyr sej till Geert Wilders raka budskap.

”Efter att de fyllt 25 brukar de flesta bli mer intresserade av politik.”

– De antar att Wilders talar sanning och det är lätt att förstå vad han anser. Men de ser inte längre än näsan räcker.

Beträffande valdeltagande bland unga, tenderar de att vara ganska oinsatta i politik tills de får en stadig inkomst, fast jobb, huslån och barn, säger André Krouwel. Efter att de fyllt 25 brukar de flesta bli mer intresserade av politik.

– För mej är det otroligt viktigt att rösta i det här valet, och jag uppmuntrar alla mina vänner att gå och rösta. Vi har det privilegiet att vi faktiskt får rösta, och om man inte utnyttjar det har man ingen rätt att klaga efteråt, säger Lenferink.

“Uppför er normalt”

Men vad kan Geert Wilders åstadkomma om han lyckas vinna valet? Enligt André Krouwel kan man argumentera för att Wilders inte behöver göra någonting.

– Wilders har i princip redan vunnit valet även om han inte skulle få en enda plats i parlamentet. Kristdemokraterna och liberalerna har anammat hans idéer och fattat beslut som strider mot grundlagen. Han kan luta sig tillbaka och fortsätta twittra.

I februari sade premiärminister Mark Rutte att människor ska uppföra sig normalt eller lämna landet, vilket är ett tydligt svar på Wilders inflytande.

PPV har backat från ett väljarstöd på 22 procent för ett år sedan till närvarande 15 procent, men är fortfarande med i toppstriden. Även om Wilders lyckas vinna valet, är det osannolikt att PPV sitter med i regeringen eftersom inga andra partier vill samarbeta med Wilders.

Om skribenten
Sofia studerar journalistik och nordiska språk vid Helsingfors universitet. Hon har också jobbat på Svenska Yle och tidningen Östnyland. För övrigt är kaffe, litteratur och Italien stora intressen.
Publicerad
mars 13, 2017

Lämna ett svar