Raketattackerna i Ukraina har duggat tätt sedan sommaren. Skottlossning har gått från något främmande till vardag i bland annat Donetsk och Mariupol. De östra delarna av landet har blivit en krigszon. Såren från kalla kriget har rivits upp. Västs syn på Ryssland har kunnat liknas vid en babushkadocka. Presidenten Vladimir Putin har många dimensioner. Han tänker

Raketattackerna i Ukraina har duggat tätt sedan sommaren. Skottlossning har gått från något främmande till vardag i bland annat Donetsk och Mariupol. De östra delarna av landet har blivit en krigszon.

Såren från kalla kriget har rivits upp. Västs syn på Ryssland har kunnat liknas vid en babushkadocka. Presidenten Vladimir Putin har många dimensioner. Han tänker en sak, säger en annan och gör en tredje.

Omvärlden har kontinuerligt försökt greppa Putins hand. Förstå sig på Rysslands mäktige ledare. Den har misslyckats.Ett undertecknat avtal om vapenvila finns på bordet. Ändå fortsätter oroligheterna.

Matti Korpi_Jokerit
Jokerit. Bild: Matti Korpi.

Idrott är ofta en beröringspunkt som ser bortom oro mellan nationaliteter. Samhällen kan förenas genom idrott, människor kan mötas utan vapen i händerna på en idrottsarena.

I motsats till den tveksamma inställningen mot de tyngsta världspolitikernas utsträckta händer, har rysk idrott greppat den blåvita idrottshanden i vinter. Ett av våra tydligaste idrottsvarumärken, ishockeylaget Jokerit, har precis genomfört sin första grundserie i ryskstyrda KHL.Jokerit har mått gott av sin flytt från FM-ligan till KHL. KHL har mått lika gott av Jokerit. Det trodde få på då Jokerit presenterade sin flytt österut under kaotiska former i juni 2013.

Helsingforslagets fjolårssäsong, den sista i Finland, blev en total katastrof. Ägaren Hjallis Harkimo köpte ihop det dyraste laget som FM-ligan har sett. Det slutade med att Jokerit åkte ut innan slutspelsallvaret ens hade börjat. Hockeyfinland hånlog och var rätt nöjd över att slippa den högljudda jätten.

Nu är det ombytta roller. FM-ligan har inte varit speciellt bra den här vintern. Många mediokra matcher och framför allt ett svalt intresse har präglat säsongen. Publiksiffrorna har sjunkit som en sten. Samtidigt har Jokerit fyllt Hartwallarenan gång på gång. Jokerit snittade knappt 11 000 åskådare under sina hemmamatcher i KHL. Sådana siffror kunde Harkimo bara drömma om då SaiPa, Lukko och Ilves kom på besök.

Sanningen är givetvis inte svartvit. Årets Jokerit är det överlägset bästa – och dyraste – laget som finländsk ishockey har haft. Det här hade inte varit möjligt utan de ryska affärsmännen som köpte Hartwallarenan och 49 procent av aktierna i Jokerit. Utan de ryska plånböckerna hade Jokerit inte spelat i KHL. Familjen Rotenberg garanterar pengar på Jokerits konton. Klubben har haft möjlighet att samla ihop en intressant spelartrupp och slumpa bort billiga biljettpaket till hemmamatcherna mot de sämre lagen.

De metoderna har gett en omedelbar succé. Jokerit har lyckats på alla tänkbara sätt den här säsongen. Spelmässigt, resultatmässigt och publikmässigt har det varit en fullträff för klubben.Alla parametrar hänger samman i den här ekvationen. Utan ett intressant lag, ingen publik. Utan framgångar, ingen publik.

Det är underhållande att gå på ishockey i Böle. Folk från hela Finland har strömmat till Hartwallarenan för att uppleva KHL. Den marknadsföringen är nödvändig för en liga som har kantats av ekonomiskt trubbel och ett obefintligt tålamod på många håll.

DSC_2384
Mats Ahlnäs. Bild: Linda Haglund.

Alla lösa trådar i den ryska härvan knyts dessutom ihop i maktens korridorer. Flera av ryssarna som kopplas ihop med Jokerit eller Hartwallarenan finns med på EU:s och USA:s sanktionslistor. Jokerit har påverkat det finländska samhället från sargkanten – med hjälp av ryska mellanhänder som bakbinds av världspolitiken. Klubbens vd Jukka Kohonen säger att den pågående krisen i Ukraina påverkar KHL och i förlängningen Jokerit.

Seriens framtid avgörs knappast på isen. Det är mer troligt att världspolitikerna stakar ut vägen. Det är en uppenbar lögn att påstå att idrott och politik inte hör ihop. De håller varandra i handen. Stadigt.

Om skribenten
Publicerad
februari 26, 2015

Lämna ett svar