Foto: Emilia Nyberg

Nu är det dags igen! Den 16 april slår Pop Up Art House upp dörrarna igen för ännu en månad med teater, musik, konst och kulturevenemang. Vi träffade producenten Riikka Wallin och skådespelaren Ágnes Kaszás som är en del av det artistiska teamet för att prata om tanken bakom Pop Up Art House och vårens

Foto: Emilia Nyberg
Foto: Emilia Nyberg

Nu är det dags igen! Den 16 april slår Pop Up Art House upp dörrarna igen för ännu en månad med teater, musik, konst och kulturevenemang. Vi träffade producenten Riikka Wallin och skådespelaren Ágnes Kaszás som är en del av det artistiska teamet för att prata om tanken bakom Pop Up Art House och vårens evenemang.

I vår är det den tredje gången Pop Up Art House slår upp dörrarna i Helsingfors. Under en månads tid är det späckat med evenemang. Allt från teater till bildkonst kan man hitta när man besöker lokalen som de själva beskriver som ”Det queerfeministiska vardagsrummet och baren mitt i Helsingfors”. Men vem är det som står bakom hela kalaset och varifrån kommer idén? Ágnes Kaszás flyttade till Helsingfors för fyra år sedan och började då söka efter ett ställe där man kunde uppleva all sorts kultur och sitta ner och umgås på samma gång.

– I Ungern finns det barer där de hade allt från pjäser, konstutställningar, konserter till andra kulturella evenemang under ett och samma tak. Där man kan umgås och uppleva konst. Jag kunde inte hitta något sådant i Helsingfors.

Det var så Àgnes kom i kontakt med den feministiska teatergruppen Blaue Frau. De sökte båda efter något liknande och ville ha ett ställe där de kunde visa sina föreställningar men också ge andra möjligheten att uppträda. Och på den vägen är de. Tillsammans bjöd de in konstnärer med olika bakgrunder till sitt artistiska team och i år kom Riikka Wallin med i bilden. I teamet finns allt från musiker till filmmakare, bildkonstnärer och skådespelare. Lite av varje helt enkelt.

Artisten och publiken förenas

Pop Up Art House huserar vid Diana-scenen på Skillnadsgatan 7 och är en blandning av en konstutställning, en bar, en scen för gästspel och ett vardagsrum. Feminismen står dem varmt om hjärtat och alla är välkomna – ingen skillnad om man är hipster, feminist eller rockare. Målet är att få så många olika människor och grupper som möjligt att umgås, diskutera och komma tillsammans i en härlig omgivning. Temat ”kommunikation” genomsyrar vårens program på Pop Up Art House. Tanken är att utmana relationen mellan artisten och publiken. I år kommer flera av programmen att vara utformade så att publiken kommer att delta. I Kuriton Companys föreställning Half Way There kan till exempel publiken sjunga karaoke som sen kommer att användas i pjäsen. På gästscenen kommer det att finnas en hel del olika program för alla. Och dessutom finns det biljetter till studiepris. Riikka berättar att evenemangen varierar och går på flera språk. Det finns både mer allvarliga och komiska föreställningar.

Having A Blonde Moment är den enda föreställningen som är helt på svenska och är något mellan en monolog och en rockkonsert. En av sångerna i föreställningen är baserad på blondinskämt. Det är väldigt roligt!

Omväxlande bar

Baren är en stor del av Pop Up Art House. Alla evenemang i baren är alltid gratis och där kan man hänga, umgås eller delta i de olika evenemangen som ordnas. Planen är också att göra dialogen mellan barpersonalen och kunderna mer färgglad – något som planeras av studerande från yrkeshögskolan Haaga-Helias linje Experience Management. Utseendet i baren är något som är väldigt utmärkande för Pop Up Art House. Varje gång ändras utseendet på baren och i vår har de valt att använda sig av återvunnet material.

Vad kommer att hända i framtiden då? Kommer Pop Up Art House att fortsätta? En del av charmen i konceptet är att det artistiska teamet har satsat på att inte planera så långt i framtiden utan hellre köra på mottot go with the flow, att se hur det utvecklas och vad framtiden har att ge.

– Genom att ha allt öppet så finns det större möjlighet att utvecklas. Det är ett säkert sätt att experimentera och se vad man kan göra, säger Riikka.

 

Om skribenten
Publicerad
april 9, 2014

Lämna ett svar