Hoppa till innehåll

Bostadsstödskrisen på Åland kräver snabba åtgärder

Studerande från fastlandet blir utan bostadsstöd på Åland från och med hösten. Bostadsstödet på Åland skiljer sig från stödet i riket och därför kan endast ålänningar söka stödet, medan man på fastlandet har ett skilt system som inte gäller på Åland. Nu, då studerande går över till att få allmänt bostadsstöd, hamnar icke-ålänningar i kläm.

Studenterna som blir av med bostadsstödet kallar det ”ren idioti” och en studerande som Yle talat med säger att hans ekonomi kommer att krascha totalt. Det är frågan om allvarlig diskriminering, också om det hela verkar vara ett misstag. Både Ålands landskapsregering och Finlands regering försöker nu rätta till problemet.

Det viktiga är att hitta en snabb lösning. Studerandena måste givetvis få sitt bidrag till hösten. Men det är ännu mer bråttom än så, för ansökningstiderna till högskolorna kör snart igång och om studerande inte kan vara säkra på att få bostadsstöd så är risken stor för att de inte söker till Åland. Det drabbar dem som tvingas avstå från en utbildning, det drabbar skolorna som får in färre elever och det drabbar kontaktnätet mellan Åland och fastlandet, när rikets studerande faller bort.

Låt inte osäkerheten styra.

Erik Sandström är journalist och Studentbladets f.d. chefredaktör.

1 kommentar till “Bostadsstödskrisen på Åland kräver snabba åtgärder”

  1. Den här skulle kanske inte blivit skriven om jag inte hade fått in en så bra teckning! Den fick mig att fundera på att ansökningstiden till utbildningar snart är i full gång. Alla verkar lyckligtvis inställda på att hitta en lösning.

Vad tycker du?